Ohita valikko

Yleisöluennot ja tapahtumat

Yleisöluennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Yleisöluentoja järjestetään:

  • Raastuvankatu 31
  • Kirkkopuistikko 15
  • Verkkoluentoina

 

Val i ett splittrat USA (Vaalit jakautuneessa Yhdysvalloissa)

Vanhempi yliopistonlehtori Claus Stolpe, Åbo Akademi

Marraskuussa Yhdysvalloissa mennään vaaliuurnille. Tiedotusvälineissä kerrotaan pitkälti presidentinvaaleista, mutta samaan aikaan valitaan edustajat myös senaattiin ja edustajainhuoneeseen. Puhumattakaan muista valtion ja paikallistason viroista aina kuvernööreistä seriffeihin.

Presidentinvaalit ovat meidän näkökulmastamme tietenkin ne mielenkiintoisimmat vaalit, mutta ei kuitenkaan pidä unohtaa senaatin ja edustajainhuoneen vaaleja.

Vaalisirkus on ylenpalttista ja intensiivistä ja sitä ympäröivät Trumpin syytteeseenpano ja Bidenin virkasyytteen uhka. Kaikki tämä tapahtuu Yhdysvalloissa, joka on ehkä jakautuneempi kuin koskaan sitten 1860-luvun sisällissodan.

Luennoitsija Claus Stolpe työskentelee Åbo Akademissa Vaasassa. Hän on kirjoittanut väitöskirjan Yhdysvaltain presidenttien historiasta. Lisäksi hän on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi presidentinvaalien metodeista. Claus Stolpen taito selittää asiat hyvin ymmärrettävällä tavalla tekee hänestä juuri oikean henkilön luennoimaan tästä aiheesta.

 

Makuja maailmasta 

Tervetuloa kansainväliseen iltaan kansalaisopisto Almaan! Ruokaa, taitoa ja yhdessäoloa! Ota mukaan oman kulttuurisi ruokaa ja pidetään yhteiset isot nyyttärit! Alkoholiton tapahtuma.

  • La 23.3. klo 18–22
  • Raastuvankatu 31

Osaatko laulaa, soittaa jotakin instrumenttia tai haluatko jakaa muita kykyjäsi meidän kanssamme? Talent Alma -osioon ilmoittaudutaan sähköpostitse viimeistään 15.3.24 osoitteeseen: sanna.soderstrom@edu.vaasa.fi

 

Kirjailijavieraana Merja Mäki

Kirjailija, opettaja Merja Mäki kertoo evakkoromaanistaan Ennen lintuja sekä sen itsenäisestä jatko-osasta Itki toisenkin.

Ennen lintuja -romaani kuvaa nuoren Allin matkaa Laatokan Karjalasta Seinäjoelle sotasairaalaan. Itki toisenkin -romaani on tunteikas tarina opettaja ja äänellä itkijä Larjan rakkaudesta sotilaaseen sota-ajan Karjalassa. Ennen lintuja on palkittu Tulenkantaja-palkinnolla ja dramatisoitu teatterin näyttämölle. Osallistuminen ei edellytä romaanien tuntemista.

Merja Mäki on monipuolinen ja ansioitunut sanan taitaja, kirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Etelä-Pohjanmaalta. Hänen Ennen lintuja -romaaninsa pohjalta sovitettu näytelmänsä sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa marraskuussa 2023. Hän on myös saanut romaanista suomalaisen kirjaviennin edistämiseksi perustetun Tulenkantaja-palkinnon

 

Kirjailijavieraana Paula Nivukoski

Kirjailija Paula Nivukosken kirjailijavierailu keskittyy hänen kolmanteen romaaniinsa Kerran valo katoaa.

Kerran valo katoaa kertoo jatkosodan aikaisesta elämästä Isossakyrössä. Sota vaikutti väkevästi jokaisen arkeen ja elämään myös kotirintamalla, jossa varustettiin paketteja sotamiehille ja odotettiin kiivaasti kirjeitä rintamalta. Työtä tehtiin väkevästi ja yhdessä, jotta ajatukset pysyisivät suorissa riveissä ja edes vähän valoisina. Kirkkoherran askelia kylätiellä seurattiin vaitonaisina, mutta maatiloille tuotujen venäläisten sotavankien askelissa oli aivan toinen rytmi. Kerran valo katoaa kertoo sotavuosista, mutta ennen kaikkea rakkaudesta ja toivon kipinöistä pimeydessä.

Paula Nivukoski on pohjalainen kirjailija, jonka historialliset romaanit ovat nousseet suosioon ja saaneet ylistävän vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Paula Nivukoski on tuttu erityisesti kansalaisopisto Alman Kyrönmaan kurssilaisille. Hän on opettanut suosittuja luovan kirjoittamisen viikonloppukursseja sekä Laihialla että Isossakyrössä.

 

Suomen Vapaudenpatsas ja sen symboliikka

Kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg ja prof. em. Ilkka Virtanen

Vaasassa on useita sellaisia sotien muistomerkkejä, joita Suomessa on vain yksi, mm. Jääkäripatsas ja Suomen ilmailun muistomerkki (Kotkapatsas). Vapaudenpatsas on niistä ehdottomasti vaikuttavin. Luennolla avataan sen historiaa ja symboliikkaa. Luento on osa tilaisuuksien kokonaisuutta, joka huipentuu valtakunnallisen veteraanipäivän 27.4. pääjuhlaan Vaasassa.

 

Menneet yleisöluennot

Veljeyttä ja salaliittoteorioita – suomalaisen vapaamuurariuden historia
Dos., FT Samu Nyström

Samu Nyström käsittelee luennolla maailman tunnetuimman salaseuran Vapaamuurareiden toimintaa ja historiaa Suomessa. Suljettu salaisuuksiaan varjeleva veljeskunta on saanut kanssaihmisten mielikuvituksen laukkaamaan. Miksi sillä on salaisuuksia? Miksi monet maailmanhistorian merkkimiehet kuninkaista ja presidenteistä taiteilijoihin ja tiedemiehiin ovat liittyneet veljeskuntaan?

Historiantutkija ja tietokirjailija Samu Nyström on ensimmäinen veljeskunnan ulkopuolinen historiantutkija, joka on saanut käyttöönsä järjestön suljetut arkistot. Nyströmin teos Enemmän valoa – Suomalaisen vapaamuurariuden historia (SKS) julkaistaan lokakuussa 2024.

 

Mielenterveys ja sosiaalinen havaitseminen

Psykologi, väitöskirjatutkija Leo Kuutti

Psykologi & väitöskirjatutkija Leo Kuutin esityksessä syvennytään siihen, minkälaisia toimintoja sosiaaliseen kognitioon kuuluu, ja minkälainen evoluutiohistoria mahdollisesti selittää ihmisen sosiaalisen havaitsemisen kehitystä. Luento liittyy Kuutin väitöskirjatutkimukseen, jonka tarkoituksena on tuottaa perustason tietoa myös vihamielisyydestä sekä hätäisistä johtopäätöksistä. Esityksen jälkeen on mahdollisuus ilmoittautua aihetta käsittelevään väitöskirjatutkimukseen kontrollikoehenkilöksi. Osallistumisesta saa palkkioksi psykologin kirjoittaman lyhyen yhteenvedon tuloksistaan sekä 10€ arvoisen S-ryhmän lahjakortin.

 

Sankari ja antisankari. Mannerheim-kultin pitkä vuosisata

Dos., FT Tuomas Tepora

Harva henkilö Suomen historiassa elähdyttää, kiinnostaa, raivostuttaa ja ärsyttää yhtä paljon kuin Gustaf Mannerheim. Tämä mielikuvien myyttinen sotasankari, päälahtari, menneen ajan aristokraatti ja kosmopoliitti sekä seksualisoitu suurmies on nostettu jalustalle yhä uudestaan – ja myös vedetty alas sieltä.

Historioitsija Tuomas Tepora perkaa Mannerheimista luotuja mielikuvia ja syitä siihen, miksi hänen ympärilleen on rakentunut valtava henkilökultti. Ketkä myyttiä rakentavat, ja mitä tarkoituksia varten? Mannerheimin kykyä nostattaa suuria tunteita ilmentävät esimerkiksi patsashankkeisiin ja elokuviin liittyneet rajut kohut.

Tepora luotaa kiinnostavalla tavalla Mannerheim-kuvan yhteiskunnallista merkitystä. Poliittiset henkilökultit on totuttu liittämään autoritäärisiin hallintoihin, mutta miten tunteita ja mielikuvia hyödynnetään demokraattisten yhteiskuntien hallinnassa? 

Tuomas Tepora on Helsingin yliopiston dosentti ja Tampereen yliopiston yliopistotutkija. Hänen Mannerheim-myyttiä kirja ilmestyi keväällä 2023 ja siinä hän perkaa Mannerheimista luotuja mielikuvia ja syitä siihen, miksi hänen ympärilleen on rakentunut valtava henkilökultti.

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelu suomeksi

  • 0400 868 110 / 040 198 1261 (ma–pe klo 8–16)

Asiakaspalvelu ruotsiksi

  • 040 6299 133 (ma–to klo 10–16)

Asiakaspalvelu ja laskutus