Olet täällä

Koe Vaasa

Mustarastas

Mustarastas

Turdus merula

luontovaasa_linnut_lintulajeja_metsien_yleislajit_mustarastas_at.jpg
Mustarastaalla on voimakas huilumainen laulu. Kuva Aaro Toivio.

 

Yleistä. Mustarastas on uusi tulokas Suomen linnustossa. Se on asuttanut Suomen vasta 1900-luvun alkupuolelta alkaen. Merenkurkussa lajin ensimmäinen pesintä varmistettiin vuonna 1953.

  • Pituus 27 cm
  • Pesä puussa, puun juurakossa, pensaassa, halkopinossa tai risukasassa
  • Osittaismuuttaja. Suurin osa mustarastaista muuttaa talveksi Länsi-Eurooppaan
  • Ravintona madot, kotilot, hyönteiset, marjat, hedelmät

 

Elinympäristö. Mustarastas on metsien yleislaji. Parhaiten se viihtyy tuoreissa kangasmetsissä, kuusikoissa, sekametsissä ja lehdoissa. Karuista mäntymetsistä lajia on turha hakea.

Esiintyminen Vaasassa. Mustarastas on runsastunut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Tämä näkyi myös lajin levinneisyydessä Vaasassa. Mustarastasta voidaan pitää yleislajina, joka pesii sekä mantereen metsissä että saaristossa. Yhteensä mustarastas havaittiin pesimäaikana noin 215 tutkimusruudulla.

luontovaasa_mustarastas_koltrast_pesintaindeksikartta.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg